LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucraina pregătește evenimente internaționale importante pentru săptămâna viitoare, afirmă Zelenski

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucraina pregătește evenimente internaționale importante pentru săptămâna viitoare, afirmă Zelenski

Este a 296-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Zelenski afirmă că Ucraina pregătește evenimente internaționale importante zilele viitoare. Aceste evenimente au ca scop să obțină mai mult sprijin de apărare pentru această iarnă, dar și mai sprijin militar din partea aliaților.

FOTO Profimedia

UPDATE 05:45 Uniunea Europeană adoptă noi sancţiuni împotriva Rusiei

Cele 27 de state membre ale UE au convenit joi seară să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la războiul început de Moscova în Ucraina, au declarat pentru AFP mai multe surse diplomatice.

Comisia Europeană a prezentat acest nou pachet de sancţiuni pe 7 decembrie, propunând adăugarea a 144 de persoane fizice şi 48 de companii ruse pe lista neagră a UE, printre care forţele armate ale Rusiei şi trei dintre băncile ţării.

Bruxellesul a recomandat, de asemenea, interzicerea tuturor investiţiilor noi în sectorul minier rus şi consolidarea restricţiilor asupra achiziţiei de produse cu dublă întrebuinţare, civilă şi militară, precum şi de componente electronice şi informatice, substanţe chimice şi agenţi neurotoxici.

UPDATE 04:00 Washingtonul îşi va extinde programul de instruire a militarilor ucraineni

Statele Unite îşi vor extinde din ianuarie programul de pregătire a militarilor ucraineni, cu scopul de a antrena mai mulţi soldaţi şi de a le transmite competenţe mai largi, într-un moment în care Kievul se aşteaptă la o nouă ofensivă rusă, a anunţat joi Pentagonul, citat de AFP.

În timp ce Statele Unite au limitat până în prezent pregătirea soldaţilor ucraineni la armamentul pe care le-au furnizat Kievului, de acum vor organiza manevre comune şi îi vor învăţa să coordoneze manevrele infanteriei cu sprijinul artileriei, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, generalul Pat Ryder.

Acest program, care ar trebui să înceapă "spre ianuarie", "va pregăti aproximativ 500 de soldaţi ucraineni pe lună", a spus el în cursul unui briefing de presă.

"Ideea este de a le oferi o pregătire colectivă avansată care să le permită să conducă operaţiuni militare cu armament combinat şi să manevreze pe câmpul de luptă", a adăugat el. Instruirea se va desfăşura la nivel de batalion (câteva sute de soldaţi) şi va include instrucţiuni pentru ofiţeri.

Macron vrea să discute cu Putin despre atacurile cu drone şi securitatea centralelor nucleare

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că intenţionează să îi telefoneze omologului său rus, Vladimir Putin, în legătură cu bombardamentele şi atacurile ruseşti cu drone în Ucraina şi când va fi necesar să se finalizeze un acord privind securitatea centralei nucleare Zaporojie, notează AFP.

"În prezent, cel mai urgent subiect este acela de a continua să lansăm un apel la armistiţiu în cazul bombardamentelor şi al atacurilor cu drone", a spus el într-o conferinţă de presă la finalul un summit european la Bruxelles.

"Intenţionez să îi telefonez preşedintelui Putin pe acest subiect, deoarece este foarte clar că o bună parte dintre aceste atacuri sunt crime de război, ele (vizează) infrastructuri civile, chiar civili", a spus şeful statului francez.

"Nu asta este natura operaţiunii speciale pe care a lansat-o, a războiului pe care l-a lansat la început, care a fost o cucerire teritorială", a adăugat el.

UPDATE 03:00 Ucraina pregătește evenimente internaționale importante pentru săptămâna viitoare

Zelenski afirmă că Ucraina pregătește evenimente internaționale importante zilele viitoare. Aceste evenimente au ca scop să obțină mai mult sprijin de apărare pentru această iarnă, dar și mai sprijin militar din partea aliaților.

„Pregătim evenimente internaţionale importante pentru săptămâna viitoare. Ceva care ar putea oferi Ucrainei mai mult sprijin de apărare în această iarnă, mai multe capacităţi militare”, a anunţat preşedintele ucrainean.

„Ocupanţii îşi aruncă în ofensivă toţi oamenii şi tot ce au. Ei nu pot învinge armata noastră, aşa că distrug fizic fiecare oraş şi sat, astfel încât nu mai există clădiri, nici măcar ziduri, care să poată fi folosite pentru orice fel de apărare.Singura modalitate de a opri acest lucru este de a alunga pas cu pas teroriştii ruşi de pe teritoriul nostru ucrainean, de a continua presiunea asupra Rusiei”, a arătat Zelenski, potrivit news.ro .

UPDATE 00:00 Ucraina exclude un armistiţiu de sărbători şi Rusia îşi intensifică ofensiva în Doneţk

Un general ucrainean a respins joi ideea unui eventual armistiţiu de sărbători dacă Rusia nu-şi retrage din Ucraina trupele, care îşi intensifică ofensiva în regiunea Doneţk, relatează agenţiile EFE şi Reuters.

''Un armistiţiu din partea noastră va fi numai atunci când nici măcar un singur ocupant nu va mai rămâne pe teritoriul nostru'', a spus la o conferinţă de presă generalul de brigadă ucrainean Alexei Gromov.

Potrivit acestuia, Rusia ''caută să transforme conflictul într-o confruntare armată prelungită'' şi ''principalul obiectiv al inamicului rămâne de a ocupa tot teritoriul'' Ucrainei şi de a nu permite integrarea euroatlantică a acesteia, potrivit AGERP

Cu o zi în urmă şi Kremlinul a transmis că niciun armistiţiu de Crăciun sau Anul Nou pe frontul din Ucraina nu este în prezent în discuţie între Moscova şi Kiev.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit la rândul său despre un conflict îndelungat. ''Următoarea jumătate de an va fi decisivă (...) Următoarele şase luni ne vor impune eforturi mai mari ca până acum'', a spus Zelenski adresându-se joi prin legătură video liderilor europeni reuniţi la un summit. El le-a cerut acestora din nou arme şi echipamente împotriva ''terorismului energetic'' rus, referire la bombardamentele ruseşti asupra infrastructurilor energetice ucrainene în plină iarnă.

În acest timp, luptele cele mai grele se dau în provincia Doneţk, unde trupele ruse au reuşit singurele înaintări pe câmpul de luptă după luna iulie, iar în provincia învecinată Lugansk trupele ucrainene au împins în ultimele zile linia frontului cu circa 1,5 kilometri, potrivit Statului Major ucrainean.

Statele Unite vizează cu sancţiuni sectorul serviciilor financiare din Rusia şi pe omul de afaceri rus Potanin

Statele Unite au vizat joi cu noi sancţiuni sectorul serviciilor financiare din Rusia şi pe omul de afaceri rus Vladimir Potanin, crescând presiunea asupra Moscovei pentru invazia asupra Ucrainei, relatează Reuters.

Washingtonul a impus sancţiuni lui Potanin, unul dintre cei mai bogaţi ruşi, precum şi soţiei sale, copiilor adulţi, iahtului său şi Interros, un holding de investiţii controlat de Potanin, a anunţat Departamentul de Stat într-un comunicat de presă.

Potanin, în vârstă de 61 de ani, este cel mai mare acţionar la companiei Nornickel, care nu a fost inclusă în noile sancţiuni. Interros deţine 36% din Nornickel. Nornickel, producătorul de top mondial de paladiu şi nichel rafinat, a fost una dintre cele mai mari râvnite companii în împărţirea post-sovietică a industriei ruse în anii 1990.

Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că Washingtonul a impus de asemenea sancţiuni Rosbank, o bancă comercială cu sediul în Rusia achiziţionată de Potanin la începutul acestui an, împreună cu 17 filiale ale băncii VTB ruse, care a fost sancţionată de Washington mai înainte în acest an.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

3 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

4 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

5 „Este cea mai letală forță de luptă de pe planetă și o vom păstra așa”